Niet wát maar hóe!

Niet wát maar hóe!

Category : Blog

In veel conflicten is het niet de inhoud van hetgeen de ander zegt maar de wijze waaróp de ander het zegt de spreekwoordelijke druppel. Let maar eens op waar je zelf in het dagelijks leven het meest door ‘getriggered’ wordt: is het n.a.v. wát de ander zegt of hóe? Onze eerste reactie  is veelal een fysieke: je voelt de warmte opkomen. Pas daarna gaan je gedachten weer meedoen en bedenk je wat je het beste kunt antwoorden.

De fysieke reactie kan ook zó krachtig zijn dat je meteen reageert. Meestal valt dat onder de categorie ‘uit je slof schieten’. Een reactie waar je dan later van kunt denken: ‘was het verstandig’, ‘waarom werd ik nu zo boos’, ‘ dat kon ik niet over m’n kant laten gaan’ enzovoort. Een dergelijke reactie schiet de meeste andere mensen dan weer in het verkeerde keelgat waarmee de basis voor een conflict is gelegd.

Als je wilt leren niet meteen te reageren zou je eens kunnen beginnen met jezelf te observeren. Je neemt je voor pas te reageren als de ander  daarom vraagt of als de fysieke verschijnselen weer tot rust zijn gekomen. Je kent vast wel iemand die jouw ‘rode knop’ goed weet te vinden met wie je deze strategie kunt oefenen. Ik ben benieuwd of het werkt.

Ingrid Metz


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.